אודות ישראל גלילי

יש​ראל גלילי (10 בפברואר 1911 – 8 בפברואר 1986), ראש המטה הארצי של "ההגנה", פוליטיקאי ישראלי, חבר כנסת.

ישראל ברצ'​נקו נולד בשנת 1911 בבראילוב שבאוקראינה. בשנת 1914, בהיותו בן שלוש עלה ארצה והתיישב בתל אביב הצעירה שם למד בבית הספר העממי. לאחר מכן למד את מקצוע הדפוס.

בשנת 1924 נמנה עם מייסדי תנועת הנוער "הנוער העובד", ובשנת 1930 נמנה עם מייסדיו של קיבוץ נען שבו היה חבר עד יום מותו.

בשנת 1927 התגייס להגנה ופתח בקריירה צבאית. ב-1935 מונה לחבר מרכז ההגנה ומאוחר יותר הפך לממונה על הרכש והחימוש. בתקופת מלחמת העולם השנייה השתתף בהכנות לפלישה גרמנית לארץ. בתקופת פעולתה של תנועת המרי העברי, שהייתה ארגון גג של המחתרות היהודיות בארץ ישראל, כיהן גלילי, יחד עם משה סנה, כנציג "ההגנה" בהנהגת התנועה. בשנת 1946 התמנה לראש המטה הארצי של הארגון (רמ"א).

בראשית מלחמת העצמאות, לפני הכרזת המדינה, עסק בארגון והקמת שירות האוויר שהפך להיות לחיל האוויר, וכן בהקמתם של השירותים שהפכו לאחר מכן לחילות השריון, הים והתותחנים. ב-3 במאי 1948 בוטל תפקיד הרמ"א. ראשי האגפים במטכ"ל הציגו לדוד בן גוריון אולטימטום בדרישה להחזיר את גלילי לתפקידו. בן גוריון הסכים להחזירו לתפקידו עד אשר מנהלת העם (הגוף המבצע העליון של היישוב בתקופה שבין החלטת האו"ם לבין הכרזת המדינה) תקבע נהלים לניהול המלחמה ותקנים למפקדיה.

ערב הכרזת המדינה השתתף גלילי בישיבת מנהלת העם שדנה בשאלה האם להכריז על הקמת המדינה. ביוני 1948 ניהל גלילי את המשא ומתן עם האצ"ל והלח"י על צירופם לצה"ל. גלילי ניהל את המשא ומתן עם מנחם בגין על גורל אנית הנשק אלטלנה. כן עסק ברכש נשק מחו"ל. עם הקמתו הרשמית של צה"ל השתתף גלילי, יחד עם בן גוריון, בהשבעת סגל הפיקוד העליון של צה"ל.

בכנסת היה חבר מהכנסת הראשונה ועד הכנסת השמינית (עם הפסקה בכנסת השנייה). בתחילה מטעם מפ"ם (מפלגת פועלים מאוחדת) ומאוחר יותר מטעם אחדות העבודה – פועלי ציון והמערך. בממשלה ה-13 שימש כשר ההסברה בימי מלחמת ששת הימים, ומספר פעמים כיהן כשר בלי תיק (בממשלה ה-13 עד לממשלה ה-17) כמו כן שימש כחבר ועדת חוץ וביטחון ויושב ראש ועדת השרים לענייני התיישבות. היה ממצדדי תנועת ההתנחלות ומיוזמי הקמת ימית.

בשנת 1986 נפטר גלילי, והשאיר אחריו אישה ושני ילדים; שלמה, אביה של השחקנית עינב גלילי, ויונתן שהתאבד שנים ספורות לאחר מכן.

תוכן המאמר והתמונה מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית.